Wat is het verschil tussen de mindfulnesstraining en zelfcompassietraining?

Wat is het verschil tussen de mindfulnesstraining en zelfcompassietraining ?

In beide trainingen zitten overeenkomsten of overlappingen. In de mindfulnesstraining is zelfcompassie verwerkt en bij de zelfcompassietraining dient mindfulness als ondersteuning voor het goed verlopen van het onderzoeksproces. Maar er is een verschil in beide trainingen. Hieronder een korte beschrijving van beide trainingen.

In de mindfulnesstraining ligt het nadruk op het contact maken met het hier en nu.
De focus ligt op het opmerkzaam te zijn en je aandacht te richten op wat er in het moment aanwezig is; bijvoorbeeld gedachten, emoties, gevoelens en lichaamssensaties. Wanneer je je eigen geestelijke en fysieke sensaties zonder  oordelen op een afstandelijke manier bekijkt kan dit ruimte en inzicht bieden en kun een mogelijke keuze maken over hoe je zou willen reageren in een situatie. Met een ontspannen en alerte houding kan er meer ruimte ontstaan in hoe je met de alledaagse zaken in je in je leven om zou kunnen gaan.

In de zelfcompassietraining staat een vriendelijke houding naar jezelf en met situaties centraal.
De hele dag door voeren we een dialoog met ons zelf. Deze dialoog bepaald niet alleen ons beeld van anderen maar ook ons zelfbeeld. We vergelijken en meten onszelf de hele dag door met anderen. Onze innerlijke dialoog zit daarom vol oordelen en en verwachtingen. Wanneer je eigen verwachtingen van het leven  niet gaan zoals je had gehoopt komt er al snel een kritische stem van binnen op. Bij zelfcompassie gaat het om dat je mild naar jezelf leert kijken en goed voor jezelf zorgt.

Bij zelfcompassie staat de vraag centraal: wat heb ik nu op dit moment nodig?

 

 

Love and compassion are necessities, not luxuries. Without them humanity cannot survive”

His Holiness the Dalai Lama

 

WORKSHOP ZELF COMPASSIE 

o.l.v. Gertrude Krayenbosch

Een introductie workshop Zelfcompassie op zaterdag 25 november en 3 december