Cursussen

MEDITATIE MET MILDHEID & MINDFULNESS
zaterdag 18 april en zondag 19 april 2020
o.l.v. Frits Koster in het Shambhala meditatiecentrum, Geverstraat 48, 2342 AB Oegstgeest.

Mindfulness betekent opmerkzaamheid. Het verwijst naar een meditatietechniek die stamt uit het boeddhisme, zoals dat met name in Zuidoost Azië wordt beoefend. Bij deze meditatietechniek, die ook wel vipassanā- of inzichtmeditatie wordt genoemd, leren we objectief te observeren wat zich in het nu in of aan ons voordoet, zonder direct over te hoeven gaan tot het be- of veroordelen of rationeel analyseren van wat wordt waargenomen. Door deze open aandacht kunnen allerlei verwerking- en bewustwordingsprocessen plaatsvinden en kunnen we innerlijke ruimte ervaren. In dit weekend zal extra aandacht besteed worden aan de vier levensvrienden of hartkwaliteiten, die in de boeddhistische psychologie ook wel de vier brahmavihāra’s of ‘nobele verblijfsoorden’ worden genoemd: vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid.

Mildheid is een begrip waarin vriendelijkheid (metta) en compassie (karuna) samenkomen. Vriendelijkheid richt zich op het ‘goede’ in de mens. Zij maakt het hart ontvankelijk en is onbegrensd, zonder uitzondering alle wezens omvattend, waar ze zich ook mogen bevinden. Men spreekt over compassie (karuna) wanneer vriendelijkheid zich verbindt  met pijn, stress en lijden, bij onszelf en bij anderen.Vriendelijkheid en compassie verzachten en openen het hart, hierdoor kunnen we vrede sluiten met onszelf en met de wereld om ons heen.

Tijdens het weekend worden verschillende meditatieoefeningen gedaan, zoals zit-, loop- en ligmeditatie. Na afloop wordt er altijd gezamenlijk nagepraat over de meditatie-ervaringen. De laatste jaren wordt het ontwikkelen van opmerkzaamheid of mindfulness steeds meer toegepast als erkende behandelingswijze bij stress, chronische pijn en klachten op het gebied van angst en depressie. Maar ook als je weinig of geen klachten ondervindt kan deelname van waarde zijn. Het weekend is geschikt voor beginners en voor meer ervaren mediterenden en draagt bij aan een grotere innerlijke vrede en bevrijdend inzicht.

Begeleiding: Frits Koster mediteert sinds 1979 en heeft zes jaar als boeddhistische monnik gemediteerd en gestudeerd in Zuidoost Azië. In 1994 is Frits uitgetreden. Hij begeleidt meditatieactiviteiten en is auteur van diverse boeken (uitg. Asoka). Frits werkt als mindfulnesstrainer in de GGZ en is verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland, België en Ierland.

inschrijfformulier volgt.

 

Inschrijving is op volgorde van aanmelding. De weekeinden van Frits zitten snel vol, dus wacht niet te lang als je zeker wilt zijn van een plek. Wanneer het weekeind vol zit kunt u op de wachtlijst worden geplaatst.

Ga voor meer informatie over Frits koster naar zijn website


Datum zaterdag 18 april en zondag 19 april 2020
Tijd

zaterdag (10.30 uur de zaal open)
– 11.00 tot 13.30 uur
– 14.30 tot 17.30 uur
– 19.00 tot 21.00 uur

zondag
– 09.30 tot 12.45 uur
– 14.00 tot 16.00 uur

Locatie Shambhala Centrum Oegstgeest
kosten volgt
 Info + opgave

www.fritskoster.nl en www.mettameditatie.nl

Begeleiding: Frits Koster mediteert sinds 1979 en heeft zes jaar als boeddhistische monnik gemediteerd en gestudeerd in Zuidoost Azië. In 1994 is Frits uitgetreden. Hij begeleidt meditatieactiviteiten en is auteur van diverse boeken (uitg. Asoka). Frits werkt als mindfulnesstrainer in de GGZ en is verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland, België en Ierland.

Datum 18 en 19 april 2020
Tijd

za. vanaf 11.00 uur (10.30 uur de zaal open)
zo. vanaf 9.30 uur

Locatie Shambhala Centrum Oegstgeest
kosten volgt
 Info + opgave

www.fritskoster.nl en
www.mettameditatie.nl

Meditatie Activiteiten Leiden

MEDITATIEDAG OVER LIEFDE
datum volgt
o.l.v. Sietske de Haan

Wat er in ons leven gebeurt is onvoorspelbaar.Soms kabbelt het in een rustig ritme voort en dan weer gebeuren er onverwacht pijnlijke of juist prettige dingen. Lukt het jou om in balans en veerkrachtig te blijven in deze …

MEDITATIE DAG
September 2020 o.l.v. Joost van den Heuvel Rijnders

Op deze meditatie dag beoefenen we opmerkzaamheid op een natuurlijke en ontspannen manier. Door het open verwelkomen van gedachten, gevoelens en fysieke sensaties wordt de binnen- en buitenwereld gezien …

VIER LEVENSVRIENDEN
Op zaterdag 18 april  en zondag 19 april 2020 o.l.v. Frits Koster

In het Shambhala Meditatiecentrum Oegstgeest wordt een meditatie weekeind gehouden over de vier levensvrienden of hartkwaliteiten, die in de boeddhistische psychologie ook wel de vier brahmavihāra’s of ‘nobele verblijfsoorden’ worden genoemd: vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid.

Menu